úterý 12. srpna 2014

Dojmy ze zámku Zákupy

Státní zámek Zákupy se nachází na východ od České Lípy. Z gotické tvrze byl později přestavěn na renesanční zámek a později upraven do barokního stylu. V místní kapli zasvěcené sv. Františku z Assisi byli oddáni František Ferdinand d'Este s Žofií s Hohenbergu. Více o historii se lze dočíst na oficiálních stránkách zde: http://www.zamek-zakupy.cz/historie-zamku/.

Otevírací doba je:
od ledna do března je zavřeno,
v dubnu a říjnu: otevřeno o víkendech a státních svátcích od 9:00 do 15:00,
od května až do září je otevřeno kromě pondělí od 9:00 do 16:00,
v listopadu lze zámek navštívit 29. a 30. od 10:00 do 14:00 a
v prosinci ve dnech 6., 7., 13., 14., 20., 21. opět od 10:00 do 14:00.

Co se týče parkování, tak se dá zaparkovat před městským úřadem nebo vzadu za zámkem, kde se nachází obrovské parkoviště.

Jako první návštěvníky uvítá medvěd...


A pak pokladní.

Vstupné
Za malý okruh zaplatíte:
plné: 100,-
studenti: 70,-
děti (6-15 let): 70,-
děti do 6 let: zdarma

Za velký zas:
plné: 120,-
studenti: 90,-
děti (6-15 let): 90,-
děti do 6 let: zdarma

Tyto informace, uvedené výše, jsem čerpala z oficiálních stránek: http://www.zamek-zakupy.cz/vstupne-1/. Bohužel dojem, který zanechává popis okruhů je (http://www.zamek-zakupy.cz/prohlidkove-trasy/), že trasy C) Dětský okruh s hračkami (pokoje princezny) a D) Okruh "Strašidelné sklepení", obě bez průvodce a zahrnující jen několik místností, jsou zdarma. Což není pravda a návštěvník se to dozví, až dorazí k pokladnám, kde se nachází cedule s ceníkem, nebo pokud se prokliká na webu až sem: http://www.zamek-zakupy.cz/kulturni-akce/vystava-strasidelne-sklepeni-47_47cs.htm ahttp://www.zamek-zakupy.cz/kulturni-akce/prohlidka-s-princeznou-zkracena-prohlidka-zamku-urcena-detem-34_34cs.html, přičemž ceník pro okruh s hračkami jsem nenašla, ať jsem hledala, jak jsem hledala.


(Omlouvám se za kvalitu, ale chtěla jsem mít v záběru všechny cedule a nějak se to nepovedlo, což jsem zjistila až doma :-( )

Vstupné za prohlídku princeznovského pokoje je:
plné: 40,-
snížené: 30,-
rodinné: 110,-

Za prohlídku sklepení zaplatíte jednotnou cenu 20,-.

Na stránkách se ani nedozvíte, že se prohlídka s princeznou pořádá nejen v 14:30, ale i v 10:30. Trvá 30 minut. Děti se jí aktivně účastní a projdou tak 17 místností (jak se lze dočíst z cedule, stačí si fotografii stáhnout a hooodně přiblížit).

Ptala jsem se na cenu za focení a držte se - za focení bez blesku chtějí 100,- (což je ta nejvyšší částka, kterou jsem kdy za focení slyšela, pokud nepočítám odpověď "nelze fotit").

Na záchodě v zámku jsem nebyla, ale zdálky vypadaly čistě a jedna slečna tam šla bez placení, takže to vypadalo nadějně.

Po zakoupení lístku následovala návštěva parku. Je rozdělen na dvě části, menší a větší. Na bráně byla mapka a dle ní mají být v parku i záchody. Zeleň v parku je udržovaná, ale nepříliš dobrým dojmem působily budovy po pravé straně od branky - opuštěné, rozbité... Kdyby tam alespoň dali nějaké cedulky, k čemu budovy sloužily...

Hezčí menší část zahrady

Já a můj doprovod jsme si koupili lístky na větší okruh s nadějí, že se dozvíme víc. Docela nás překvapilo, že bylo na zámku rušno - probíhala zde svatba a to ne jedna - celkem jsme jich zaznamenali tři. Bohužel, to se odrazilo na kvalitě vyprávění průvodkyně. Ihned nás zavedla do kaple a tam za zvuků zkoušející kapely povídala. To už se ozvali někteří členové prohlídky, aby hudebníci počkali, až odejdeme.

Na žádost jedné paní pak průvodkyně v jiné místnosti pověděla o historii zámku. Napadla mě otázka, jestli by nám to řekla sama od sebe? Kdo ví. Každopádně pak jsme procházeli velmi krásnými sály, ze začátku mi sice přišlo, že jsme se toho dozvěděli docela málo, ale později se již průvodkyně rozpovídala.

O tom, co obsahuje prohlídka psát ani nebudu - základní informace jsou na oficiálních stránkách (http://www.zamek-zakupy.cz/prohlidkove-trasy/) a nic moc prozrazovat dalšího nechci, snad jen na mě silně zapůsobily skleněné hodiny obsahující jediný kovový prvek - pružinu, místnost, kde se nacházejí dvoje hodiny a jedny z nich jsou namalované, a císařův výtah. Také nástěnné a stropní malby jsou velmi krásné a působí živě a jednotlivé sály jsou vkusně zařízeny a naaranžovány.

Druhá část prohlídky začala docela rafinovaně - průvodkyně nás odvedla do chodby, kde se nacházely fotografie z výstavy "Okem ptáka" (http://www.zamek-zakupy.cz/kulturni-akce/vystava-fotografii-okem-ptaka-54_54cs.html) a vyprovodila ty, co měli vstupenku pouze na první okruh. My jsme mezitím zkoumali krásné umělecké fotografie. Poté se průvodkyně vrátila a my jsme doufali v nějaký další zážitek. Zažili jsme několik dalších místností, které obývala císařovna Karolína Augusta a císař František Josef I., pár nezrestaurovaných místností a poté se navázalo na výstavu Zapomenuté zámky (http://www.zamek-zakupy.cz/kulturni-akce/vystava-zapomenute-zamky-42_42cs.html). A to byl druhý okruh.

Odcházeli jsme se smíšenými pocity - za docela drahé vstupné nám to přišlo málo. Na druhou stranu vyšší vstupné zámek potřebuje, vzhledem ke stavu budov u parku a těch dvou neopravených místností. I přesto, že sály byly překrásné a medvěd v hradním příkopě strašně roztomilý, mi přišlo, že prohlídce něco chybí, něco specifického. Vrcholem však bylo focení bez blesku za stovku, na které jen tak nezapomenu.





Lilie

Žádné komentáře:

Okomentovat