pondělí 4. srpna 2014

Z Výsluní na hradiště Úhošť a zase zpátky

Po týdnu stráveném na brigádě jsme se s kamarády rozhodli, že si zasloužíme trochu se odreagovat a co by bylo po pěti dnech strávených fyzickou prací lepší relaxací, než jít na 20 kilometrový výlet :D ?
Výchozím bodem bylo městečko Výsluní u Chomutova, odtud byl v plánu hrad Hasištejn, pak Kadaň a nakonec hradiště Úhošť.

Výsluní má sice statut města, ale k aktuálnímu datu zde žije zde pouhých 223 obyvatel. Před odsunem Němců to ale muselo být roztomilé městečko, stále tu stojí původně krásné a vznešené domy, i když už bohužel dost poznamenané zubem času a tím, že se o ně nikdo nestará. Náměstí dominuje obvyklý kostel, který rovněž svědčí o bývalém větším významu Výsluní. Tak velký kostel jsem totiž snad ještě na vesnici nikdy neviděla, kostely takové velikosti opravdu bývaly jen ve městech.

kostel sv. Václava ve Výsluní
zdroj

Z Výsluní vede žlutá turistická značka, hned vedle kostela míří dolů z kopce skrze malou chatařskou osadu a podél Prunéřovského potoka až k Hasištejnu. Jde se celou dobu lesem, vedle vás bublá potok – idylka. A nevšimla jsem si toho samozřejmě jen já. Podél cesty jsou roztroušeny další chalupy a nutno říct, že majitelé mají opravdu dobrý vkus na výběr místa, kde strávit víkend nebo dovolenou.

Hasištejn byl pro mě největším lákadlem celého výletu. Tento šlechtický hrad ze 14. století stojí na ostrožně nad potokem a je tedy ze tří stran chráněn prudkými srázy. Jméno pochází z německého Hassenstein, tj. „skála nenávisti“ a váže se k němu legenda, jako ostatně asi ke všem hradům.

Tak tedy, usaďte se, pohádka začíná...

Pán na Hasištejně měl krásnou dceru, která už byla ve věku na vdávání. Pán si ji střežil jako oko v hlavě, ale jednoho dne zabušil na vrata knížecí posel s povolávacím rozkazem. Pán musel jít bojovat do války s Avary. Znal svou povinnost a ani se nebál bitevní vřavy, měl ale obavy o svou krásnou dceru, kterou musel doma zanechat samotnou. Pověřil tedy hradního kaplana, aby mu dceru ohlídal.
Mladé slečně se zpočátku po otci stýskalo, ale jak plynuly měsíce a o hradním pánovi nebylo žádných zpráv, ztrácela pomalu naději na otcův návrat a aby si ukrátila bolestivé čekání, začala na hrad zvát okolní šlechtice a pořádat velkolepé zábavy. Nakonec se s jedním ze šlechtických synků, proslulým svým neřízeným životem, i zasnoubila a začala se chystat svatba.
Zákon schválnosti ale fungoval i tehdy a právě těsně před svatbou se z války vrátil starý otec. Těšil se na svou dcerku, a ani ve snu neočekával, že přijede přímo doprostřed předsvatebních příprav. To ho rozzuřilo a okamžitě zapomněl, jak se nemohl dcery a domova dočkat. Nejprve našel kaplana a v slepém hněvu ho probodl za to, že mu neuhlídal dceru. Jeho hněv se stále neutišil a zaslepen nechal zazdít dceru ve sklepení. Až pak se jeho rozbouřená krev uklidnila. Nechal si přivést koně a povídá sloužícím: „Nemohu dále žít, dva životy jsem dnes ve své nenávisti zatratil. Odkazuji vám svůj majetek, dělejte si s ním, co chcete.“ Na to nasedl na koně, obrátil ho tam, kde je skála nejstrmější a propast nejhlubší a vrhl se i s koněm z hradu.
Lidé pak pojmenovali hrad Hassenstein na památku této obrovské nenávisti.

Touhle pověstí jsem potěšila svůj doprovod a šlo se na průzkum hradu. V pokladně seděla moc milá paní, věnovala mi letáček s průvodním textem. Vstupné je zanedbatelné, pohybovalo se kolem 30 korun. Prohlídka je individuální, můžete tedy na hradě strávit libovolné množství času a číst si jen to, co vás opravdu zajímá. A jako bonus můžete i lozit po hradbách a nikdo na vás nekřičí, ať okamžitě slezete dolů J. Hrad je z větší části zříceninou; zachovalá je věž a z poloviny palác. Z kaple se dochovaly jen obvodové zdi a kousek schodů, po kterých se dá vylézt asi dva metry nad zem, vykouknout z portálu ve zdi a začít si hrát na kazatele a ohnivě kázat o plamenech pekelných, jak hned učinil kamarád J. Pak už jsme jen vylezli na věž, pokochali se příjemnou vyhlídkou a byl čas posunout se o kousek dál.

zbytek Hasištejnské kaple

hradní věž

pohled z věže na palác

potok podél cesty z Hasištejna
 
výhled z Hasištejna

No, o kousek...  z Hasištejna je to do Kadaně asi 11 kilometrů. Navíc jsme vtipně šli v den, kdy bylo asi 30°C ve stínu, což se na našem stavu večer rovněž podepsalo. První půlka cesty je velice příjemná, jde se lesem a podél cesty roste asi tuna malin, pro které stačí natáhnout ruku. Druhá půlka byla horší. Když totiž sejdete z lesní cesty, značka už dál pokračuje jen po silnici. Není to tak dlouhé, ale v tom horku byl rozpálený asfalt zabiják, navíc, když jsme míjeli koupaliště a nikdo z nás neměl plavky. Kolem elektrárny Prunéřov (takový menší Temelín, cesta vede těsně vedle areálu) jsme se dostali až na nádraží Kadaň-Prunéřov a tam jsme odhlasovali přiblížit se do Kadaně vlakem (jeden z nejlepších nápadů dne).

V Kadani zrovna probíhal jakýsi festival, takže vlak byl narvaný k prasknutí, ale cesta trvala asi jen 15 minut, takže se to dalo v klidu vydržet, delší dobu bych ale takto cestováním opravdu strávit nechtěla. V Kadani jsme se vyhnuli festivalu, který tábořil pod centrem města a skrze davy návštěvníků s květinovými věnci (asi místo obligátního festivalového vstupního náramku J ) jsme se probojovali až na náměstí. A musím podotknout, že Kadaň je jedno z těch moc pěkných měst. Mnoho domů pochází ještě ze středověku, na což upozorňují nenápadné cedulky. Dali jsme si zmrzlinu v cukrárně přímo uprostřed náměstí (kterou ale nedoporučuju, maličké porce a navíc nepříjemná a pomalá obsluha) a po chvíli dohadování jestli budeme pokračovat na místní zámek nebo výletem na hradiště bylo zvoleno hradiště na Úhošti.

Cestou se znovu ukázalo, jaká je Kadaň příjemná. Značka totiž vedla podél Ohře po nádherně nově postaveném nábřeží s úžasným názvem – nábřeží Maxipsa Fíka. U kláštera se odbočilo na most a pokračovalo se dál, tentokrát už stále jen a jen do kopce. Cesta z Kadaně na Úhošť je asi 3 km po červené značce, která pak dále vede směrem ke Klášterci nad Ohří.

Během výstupu si můžete nahoře pod vrcholem kopce všimnout prudkých terénních zlomů, přes které cesta vede. To jsou pozůstatky pravěkých valů, kterými bylo bývalé hradiště opevněno. Osídlení je prokázáno od doby bronzové a romantický badatel August Sedláček sem dokonce umístil bájný Wogastisburg, sídlo knížete Sáma. Doposud se ale nenašlo nic, co by jeho teorii potvrdilo. A tak se zde musíme zatím spokojit jen s pravěkým hradištěm. Čedičová hora je zajímavá samotným vzhledem; není divu, že přilákala pravěké obyvatele, stolový tvar totiž sám přímo vybízí ke stavbě významného sídliště. Dnes na hradišti stojí jen kamenné sutiny a pak socha Herberta Kiszy, která nese symboly pro původní obyvatele různých kultur, které na hradišti sídlily. 

náměstí v Kadani

socha na Úhošti

 Na Úhošti naše cesta skončila, už jsme jen zvládli hodinku si posedět a užít si malý piknik. Byl to jeden z nejpříjemnějších výletů, které jsem v poslední době zažila, ačkoliv pod Prunéřovskou elektrárnou na rozpálené silnici jsem si v jednu chvíli vyčítala, co jsem to vymyslela za koninu. Tohle pomatení smyslů bylo ale jen dočasné a zpětně opravdu ničeho nelituji. Hasištejn, Kadaň i Úhošť za návštěvu určitě stojí, v jednom dni si užijete krásy historické, současné i přírodní. Popsaná trasa je asi středně náročná, jak délkou tak i typem terénu.
Už uvažuji o dalším výletu dále po červené, z Úhoště do Kostelce nad Ohří a dál J.


Morwen

Žádné komentáře:

Okomentovat