pondělí 11. srpna 2014

Top 5 z přírodní lékárny

Dnes to vezmeme trochu z jiného soudku a to ze soudku bylinkářského. Pamatuji si, že jsem se jako malá ráda probírala dvěma bylinkářskými knížkami, co vlastnila babička. Napsala je paní Marie Treben, která, jak jsem později zjistila, je celkem známá: kuk. Je v nich přehled základních léčivých rostlin, příběhy z praxe paní Treben i přehled podle jednotlivých nemocí. Tyto knížky používám dodnes, když chci ověřit účinky nějaké byliny, ačkoliv jsem je doplnila ještě dalšími publikacemi.
Následující přehled bude jen stručným výcucem, k čemu dané bylinky používám. Všechny mají ještě spoustu a spoustu dalších účinků na jiné orgány nebo problémy, ale (naštěstí) s tím nemám vlastní zkušenost.
A proč vlastně ta práce s bylinkama, když si můžu zajít do lékárny? Jednoduše – je to levnější, zdravější, ekologičtější a tedy i ekonomičtější a v neposlední řadě to při velké řadě běžných potíží prostě stačí. Krom toho je to i větší sranda, tedy pokud si zajdete na louku nebo na zahrádku, kde se mnoho bylinek dá pěstovat. Začínáme J

Heřmánek:
Klasická rostlina, pravděpodobně ji v sušené podobě najdeme ve většině domácností. Mamka nebo babička mi často dělávaly heřmánkový čaj, když mě bolelo břicho. Zesvětluje, což se dá dobře využít v kosmetice na vlasové zábaly. Jedním z receptů (který jsem tedy nezkoušela, protože jsem tmavovlasá a chci, aby to tak zůstalo) je udělat ze sušeného, namletého nebo nadrceného heřmánku a vody kaši, přidat tak akorát medu a takto nanést jako masku na vlasy a nechat nějakou dobu působit. Vzhledem k ingrediencím není důvod dobu působení nějak omezovat; jednoduše čím víc, tím lépe. Případně stačí udělat jednoduše čaj a po každém mytí jím opláchnout vlasy a už nesmývat. Heřmánek je vhodný nejen na vlasy, čaj se s úspěchem dá  použít i místo pleťové vody proti červenání pleti. Pokud nepijete každý den čaj, ze kterého by jste si odlily vždy čerstvou dávku, doporučuji uvařit čaj a ve tvořítkách na led ho nechat zmrznout. Ráno tak budete mít vždy čerstvý heřmánek hned k dispozici a navíc zmrzlé kostky budou sloužit jako perfektní osvěžovač pleti – led stahuje póry a na opuchlé oči je také skvělý.


Kontryhel:
Naprosto zásadní v době menstruace. Kontryhelový čaj mi zachraňuje krk každý měsíc a díky němu o menstruaci kromě prvních dvou dnů prakticky nevím. Obvykle ho piju tak tři až pět dní před menstruací a občas během ní. Ideálem jsou tři šálky denně (šálek = 250ml, ne ty obrovské půllitrové kafáče). Pomohl mi i během chronického zánětu močového měchýře a to dokonce víc, než bylinky přímo na to určené. Dokonce se tvrdí, že kdyby každá žena pravidelně během svého života pila čaj z kontryhele, velká část ženských nemocí by vůbec nevypukla.



Kopřiva:
Klasika. Obvykle se o ní píše, že funguje jako čistič krve a jako taková je pak různými léčiteli doporučována na všechno možné, co dle nich souvisí s nečistou krví (což může být v dnešní době newage „duchovních“ lidiček skoro všechno). Kromě toho ale perfektně pomáhá udržovat husté a zdravé vlasy. Ráda si po umytí občas opláchnu vlasy právě kopřivovým šamponem – nejen, že miluji tu vůni, která se pak ve vlasech nějakou dobu drží, ale navíc pomáhá růstu vlasů a zabraňuje jejich padání. Je vhodné přeliv doplnit i lehčí masáží vlasové pokožky (a nejlepší je vzít do sprchy partnera, ať vám s tím pomůže J ).  
Pitná kůra je vhodným pomocníkem například na jaře, kdy je už skoro módním trendem podstupovat nějakou detoxikaci nebo posilující kůru. Navíc jsou v tuto dobu k dispozici mladé kopřivy, ze kterých je čaj nejlepší a obsahuje největší množství účinných látek. Pitná kůra se obvykle drží 3 týdny až měsíc, déle by se jeden bylinný čaj pít neměl. Po měsíční pauze je možné opět s pitím začít.


 Máta:
Čaj ráda piji jen tak, bez cíleného léčení nějakého neduhu, a to jak z čisté máty, tak tzv. touareg, což je čaj ze směsi máty a zeleného nebo černého čaje. Tento nápoj má svůj název od tuarégů, jednoho berberského národa ze severní Afriky, kde se tento čaj stále pije na hektolitry.
 Čistý mátový čaj, kromě toho, jak skvěle chutná, pomáhá při žaludeční nevolnosti a střevních potížích. Podporuje trávení, uklidňuje mysl a ač se to nezdá, má chladivé účinky. Zvlášť v zimě je pak neocenitelný mátový éterický olej. Stačí pár kapek do aromalampy, nechat ji přes noc (tedy pokud máte aromalampu s dostatečně velkou mističkou na vodu) a už se nebudete dusit díky zacpanému nosu. Podobně fungují i další oleje, ale máta mi voní nejvíc; například eukalyptus, bez ohledu na to, jak skvěle funguje, mi přijde příliš ostrý.


Řebříček:
Druhá bylina na ženské dny. Je nejlepší v kombinaci s kontryhelem, obvykle je míchám 1:1. Sám o sobě mi příliš nechutná, ačkoliv po delší době pití se na chuť dá zvyknout. Je skvělý na uvolňování křečí nejen při menstruaci, stejně jako kopřiva má schopnost pročisťovat krev. Má i protizánětlivé účinky a tedy se dá používat při problematické a aknózní pleti na hojení všech těch potvor.


Krásný den J

Morwen







Žádné komentáře:

Okomentovat